Banderawela

woensdag 1 augustus 2012

De theefabriek en een treinreis

Sri Lanka | 24/25-7 | 26-7 | 27-7 | 28-7 | 29-7 | 30-7 | 31-7 | 1-8 | 2-8 | 3-8 | 4-8 | 5/8-8 | >>


Trein naar Banderawela

Vandaag bezoeken we een theefabriek en gaan daarna met de trein naar Banderawela, maar eerst maak ik nog een wandeling over de theeplantage waar het Royal River Resort op ligt.


Theeplantage in Kitulgala

Om half zeven sta ik op, kleed me aan en pak mijn verrekijker en fototas. Buiten gaat onmiddelijk de hond mee op stap, die eenmaal op de weg gezelschap krijgt van nog twee soortgenoten.

Yellow-billed Babbler

Red-vented Buulbuul

Chestnut headed Bee-eater

Met de drie honden in mijn kielzog, zie ik al snel een Sri Lanka Swallow, een Spotted Dove en een Chestnutheaded Bee-eater op een draad zitten. Enkele Yellow-billed Babblers vermaken zich in een struik, waarvan ik er één goed kan fotograferen en een Red-vented Buulbuul kijkt nieuwsgierig mijn kant op. Ik zie kans enkele plaatjes te schieten en zie plotseling een Hornbill overvliegen. Hij gaat helaas schuil onder een donker bladerdak als hij uiteindelijk gaat zitten. Jammer dat Gina dit niet ziet, maar die ligt nog op één oor.

Crested Serpent Eagle

Rubber tappen

Om 08.15 uur checken we uit en laten we het romantisch gelegen Royal River Resort achter ons. We zien voor de tweede maal een Crested Serpent Eagle en op de plantage zijn de arbeiders al rubber aan het tappen.

Waterval
Hans en Gina

Eenmaal op de weg slingert deze zich met vele bochten oostwaarts, deels door gebied dat we gisteren ook hebben doorkruist. Bij een waterval wil Ranjith stoppen. Wij zien er niet zoveel aan, maar hij wil graag een foto maken van ons. We kijken er niet al te enthousiast bij, maar of hij dat merkt?


De Glenloch theefabriek

Theefabriek

We zijn op weg naar de Glenloch theefabriek even voor Nuwara Eliya. Omdat we 's middags met de trein naar Banderawela rijden, hebben we slechts een klein half uurtje hier, want anders moeten we drie uur wachten op de volgende trein.

Thee drinken

We drinken voor de rondleiding nog wel een kopje thee. Dat gaat er met de warmte in dit land altijd wel in en de thee smaakt ongeveer net als thuis, dus dat is prima.

Rondleiding

Thee drogen
Thee zeven op maat
Thee scheiden op kleur
Verschillende bewerkingen
Voor het verpakken
Groffe thee

We krijgen een korte, maar wel interessante rondleiding door een lieftallige Sri Lankaanse. We zien hoe de thee wordt gedroogd en hoe de verschillende soorten worden bepaald.

Ranjith wil mij weer eens op de foto zetten

Ranjith zet mij nog maar weer eens op de foto.

Glenloch theefabriek

Mooie omgeving van theefabriek

De theefabriek ligt in een prachtige omgeving.

Gina en de gids

Onze gids wil best wel een persoonlijke fooi, ondanks de vele bordjes dat de directie toeristen vraagt giften in een fooienpot voor al het personeel te storten en ze vraagt ook zelf om een foto met Gina.


Theeplantage onderweg
Engelse kerk in Nuwara Eliya

Nuwara Eliya

Nuwara Eliya

Op weg naar de trein passeren we Nuwara Eliya dat tussen theeplantages is gelegen. De Engelsen gingen vaak hiernaar toe omdat het gebied hen aan hun geboorteland herinnerde. Wij rijden er alleen doorheen om de trein van 12.30 niet te missen.


Treinreis van Nanu Oya naar Bandarawela

Nanu Oya
Nanu Oya

Station van Nanu Oya

We bereiken op tijd Nanu Oya (Oya staat voor kleine rivier) waar we de trein naar Bandarawela zullen nemen. Ranjith koopt voor ons 2 kaartjes 2e klas, voor elk 1 euro stuk, en zal proberen dat in de trein op te waarderen voor een plekje in de eerste klas.

De trein komt aan in Nanu Oya

Als de trein het station binnenrolt is Ranjith als één van de eerste aan boord. Hij claimt twee stoelen in de eersteklas en wij nemen daar even later plaats. Helaas blijken mensen deze plaatsen al in Colombo te hebben gereserveerd, dus moeten we onze zitplaatsen afstaan. Omdat de eersteklas vol is, blijven we staan in de tussenwagon, waar ook de conducteur zijn domicilie heeft. We staan daar met meerdere Nederlanders en we kletsen gezellig onderling over Sri Lanka en reizen in het algemeen. Ik doe natuurlijk ook mijn zegje en besef dat ik sprekend op mijn vader lijk.

Vanuit de trein zien we eindeloze theeplantages

En nog meer theeplantages

Rijdende weg maak ik wat foto 's door de deur van de trein, die hier gewoon open mag blijven. Het groene landschap wordt gedomineerd door theeplantages.

Uitzicht vanuit de trein
Een stationnetje
Een waterval

Tussen de theeplantages door is er af en toe een station, dat alleen als zodanig is te herkennen door de mensen die staan te wachten op de trein, verder zijn er geen voorzieningen. Een zilverkleurige waterval in de verte is het enige wat het groen onderbreekt.

Stoppen voor een tegenligger

Lifters

Als we moeten stoppen om een tegenligger te laten passeren, wordt er aan de achterzijde een onderhoudskarretje vastgemaakt met een touw, waarmee de arbeiders een stuk meeliften. Ondenkbaar in Nederland!

Gina zit in de eersteklas
De trein slingert zich door het landschap

Na enkele stops komt er één plaatsje vrij in de eersteklas en we kopen voor Gina een kaartje. Ik blijf staan in het tussenstuk en praat met een paar backpackers, die hun plaatsje in de deur aan mij afstaan, zodat ik af en toe foto 's kan maken van het landschap of van de trein, waar passagiers gewoon half uit de deuropeningen mogen hangen. De backpackers blijken erg bereisd te zijn, dus we wisselen veel ervaringen uit.

Op weg naar Banderawela

Berglandschap

Centraal berglandschap

De treinreis duurt twee uur en ik verveel me geen moment. Het uitzicht is prachtig en er is genoeg te kletsen in de druk bezette trein. Soms passeren we met veel geraas bruggen of tunnels waarbij de trein hevig schommelt.

Station Bandarwela

Als we om 14.30 uur het op 1225 m hoog gelegen station van Bandarawela binnenrollen, staat Ranjith al te wachten om ons naar het Bandarawela Hotel te brengen.

Bandarawela Hotel

Bandarawela hotel
Presidentiële suite
Presidentiële suite
Presidentiële suite
Presidentiële suite

Het Bandarawela Hotel dateert van 1893 en dat is nog goed te zien, vooral aan de kamer. We krijgen de presidentiële suite, omdat het hotel helemaal vol zit. De kamer is erg groot en hoog, maar erg ouderwets. Er is ook een aparte TV-kamer.

Het hotel ligt middenin het dorp en terwijl Gina een dutje doet, maak ik een klein rondje door de omgeving. Het doet allemaal Indisch aan, vanwege de bussen en Tuc-Tucs uit India. Het straatbeeld is nogal rommelig, maar dat hoort erbij.


Large-billed Crow

Ik maak in de tuin nog een (matige) foto van een Large-billed Crow en daarna haal ik Gina op, want we gaan met Ranjith toch maar even langs een arts, omdat de griepverschijnselen van Gina niet over gaan.
De arts heeft zijn praktijk vlakbij boven enkele winkels. De "wachtkamer" bestaat uit rijtjes plastic stoelen en de arts zit achter een gordijn. Ranjith nestelt zich vooraan en al snel mogen we naar binnen. Ranjith gaat ook mee. De arts neemt de temperatuur op, controleert keel en bloeddruk en schrijft een recept uit. Spraakzaam is hij niet, maar we begrijpen dat het een infectie is, waarvoor hij medicijnen uitschrijft.
Gina krijgt voor 3 dagen een zestal verschillende medicijnen, keurig in aparte zakjes, met daarop aangegeven hoe en wanneer ze ingenomen moeten worden. Het hele bezoek en de medicijnen kosten 320 rupees, dat is een kleine 2 euro. Daarvoor hoeven we het dus niet te laten.
Rajith haalt direct water en laat Gina de eerste 10 tabletten gelijk innemen.

In het hotel gekomen heeft Gina het met kleren en onder de dekens steenkoud, hoewel ze erg warm aanvoelt. Als ik ze probeer te bewegen naar het diner te gaan, moet ze overgeven, misschien wel omdat ze de medicijnen op een nuchtere maag heeft genomen. Ik heb geen zin om alleen te gaan eten, dus kies ik een aantal dingen uit het buffet en laat het via de roomservice op de kamer brengen. Het smaakt me gelukkig wel. Gina slaapt de hele avond en ik kijk naar de Olympische landenwedstrijd turnen heren waar ik China zie winnen voor Japan.

Sri Lanka | 24/25-7 | 26-7 | 27-7 | 28-7 | 29-7 | 30-7 | 31-7 | 1-8 | 2-8 | 3-8 | 4-8 | 5/8-8 | >>


Terug naar de homepage | Meer reisverslagen